torsdag, juni 01, 2006

att sminka sig till balen

Kristin har bett om tips på hur man lägger en balmakeup. Det är svårt att tipsa om färger när man inte vet hur någon ser ut, men jag tänkte ge lite generella tips på hur man fixar det viktigaste, nämligen en bra grund som håller hela kvällen.

Om vi ska ta det riktigt från grunden så tycker jag att vi börjar med en ansiktsskrubb. Skrubba ansiktet bör man göra en till två ggr per vecka, det tar bort döda hudceller som annars kan täppa till porerna. Man får fart på blodcirkulationen och hyn blir friskare och rosigare.
Använd inte ansiktsskrubb samma dag, utan unna dig en ordentlig rengöring kvällen eller ett par kvällar innan festen går av stapeln. Passa också på att noppa brynen samtidigt så är du säker på att rodnaden hinner lägga sig.
Se till att huden är riktigt ren innan du lägger din mejk. Glöm inte halsen. Använd ansiktsvatten, det tar bort de sista resterna av rengöringsprodukten och drar samman porerna. Avsluta med en fuktkräm.
Vill man att mejken ska hålla hela kvällen så tar det lite tid. Man måste t ex låta ansiktskrämen gå in i huden ordentligt innan man fortsätter med nästa moment.

En primer lägger sig som en skyddande barriär mellan din hy och din foundation. Fukt/fett, som kan få underlaget att börja glida, tränger inte lika lätt fram. Dessutom ger primern en jämn och fin yta som din foundation kan "fästa" i.
Plitor täcker du bäst med en krämig concealer. Dutta på med pensel eller fingret och sudda ut ordentligt så det inte blir några skarvar. Är du lite mörk under ögonen eller kanske lite röd runt nästan så funkar en tunnare/flytande concealer bäst för att jämna till eller ljusa upp hudtonen. En krämigare concealer kan ofta tunnas ut med din vanliga ansiktskräm, så man m å s t e inte ha flera olika produkter.
Foundation är ingen brunkräm, den SKA ha samma nyans som din hy. Hittar du inte en som är exakt så ta den ljusare. Är man riktigt smart så köper man två nyanser, en för sommaren och en för vintern. Sen kan man blanda dessa så att man får precis rätt nyans för varje tid på året.
Det kan vara frestande att välja mattande och/eller täckande produkter om man inte har den där perfekta persikohyn. Men tänk på att ju kraftigare en foundation är desto större risk är det att det blir skarvar eller ser kakigt ut. Målet är inte att skapa en mask utan att jämna till hudtonen och få en bra grund för den fortsatta mejken.
Foundation kan appliceras med pensel, fingrarna eller med torr eller fuktig svamp. En fuktig svamp ger minst täckande resultat. Var försiktig vid hårfästet och se till att det inte blir några skarvar. Ta lite i taget, det går alltid att lägga till mer. Borsta lite löspuder över hela ansiktet för att fixera.
Lägg en ögonmakeup-bas på hela ögonlocket, låt det torka en stund och pudra sen över, så har du en bra grund för skuggan.
Nu när grunden är lagd, är det bara att sätta igång och färglägga.

Några små tips på vägen:
Välj vad du vill fokusera på, ögonmejken eller läpparna. Till mörka sotade ögon är det t ex snyggast med ett ljusare mer neutralt läppglans/stift.
En liten puderdosa eller "blotting papers" är bra att ha i väskan för att ta bort eventuellt blänk under kvällen, ett par tops är inte heller dumt att stoppa ner.
Självklart måste du ha med dig glosset för kvällen så du kan bättra på, men lämna eyelinern hemma om du planerar att dricka alkohol. Det är sällan en bra idé att försöka dra en precis linje med nåt svart framåt småtimmarna.

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

nu är min balkväll helt under kontroll! klänningen, skorna, håret och nu sminket :)
tack så mycket för hjälpen

8:52 em  
Anonymous Anonym said...

Vill bara tipsa om ett underbart gloss jag nyligen köpt: Lustreglass Lip Gloss från Mac i färgen Venetian. Påminner lite om deras Lip Gelée i konsistens och med samma härliga vaniljdoft men ger lite mer färg och appliceras med pensel. Den ser lite glittrig ut i förpackningen men blir mer glansig och har en härligt hallonröd färg utan att vara alltför täckande. Perfekt till sommaren! http://www.maccosmetics.com/templates/products/sp.tmpl?CATEGORY_ID=CATEGORY15112&PRODUCT_ID=PROD6291

10:37 em  
Anonymous Anonym said...

Nåt att tänka på är kanske att underlagskrämer med solskyddsfaktor ofta reflekterar väldigt mkt blixtljus, vilket lätt ser illa ut på bild. Kanske viktigast vid en bröllopsmejk men man tar väl rätt mkt bilder på en bal också...

5:18 fm  
Anonymous Anonym said...

Åh, jag vill gärna ha tips på bra underlagsprodukter för en somrig brudmake som blir bra på bild!

8:45 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag blev mejkad med MAC produkter, och mina bilder blev bra.
En vännina hade inte samma tur, hon ser blek ut på kort tagna med blixt. Så kolla upp det innan!

9:20 em  
Blogger Sandra said...

Till sara: vad har du för hudtyp, eventuella problemområden och önskemål? Det finns så mycket produkter och svårt att rekomendera om man inte vet vad hudtypen är.

11:51 em  

Skicka en kommentar

<< Home