måndag, maj 08, 2006

standardmärkning av solskyddsprodukter

Det är viktigt att skydda sig mot solens skadliga strålar, vi vet att vi ska smörja in oss men hur hittar man rätt i solskyddsdjungeln?
Att det inte är helt lätt att veta vad man ska välja har EU kommisionen äntligen tagit fasta på. Här följer lite info om vad de har för planer.

Problemet
Den välkända ”solskyddsfaktorn” gäller i huvudsak UVB-strålning (som ger solbränna), men inte UVA-strålning (som kraftigt ökar risken för hudcancer och bidrar till hudens åldrande). Det finns ännu inga enhetliga testmetoder för att jämföra graden av UVA-skydd. Alla tillverkare har sina egna sätt att mäta och ange den solskyddande förmågan.

Vad göra?
För att åtgärda den nuvarande situationen vill kommissionen förbättra märkningen av solskyddsmedel.
- För att konsumenterna ska kunna jämföra olika produkter bör UVA-skyddet anges på ett enhetligt sätt enligt standardiserade testmetoder.
- Påståenden som ger intryck av att produkten ger ett totalt skydd, som exempelvis sunblocker, bör försvinna.
- Märkningen bör vara försedd med en klar och tydlig varningstext samt en bruksanvisning som beskriver hur solskyddsmedlet ska användas.

Kommissionen kommer därför att anta en rekommendation riktad till branschen med riktlinjer för påståenden om solskyddsmedel och deras effekt. Dessa riktlinjer ska gälla alla solskyddsmedel, även importerade produkter, som släpps ut på marknaden i EU. Branschen kommer på så sätt att kunna genomföra riktlinjerna snabbt utan att det uppstår ytterligare byråkrati.

Mer info

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Bra! Tack för nyttiga upplysningar.

8:52 fm  
Blogger Doris och Rita said...

Jah har för mig att det var Olle Larkö jag hörde berätta att hudcancer är något vanligare bland flitiga solskyddproduktsanvändare.

Genom att dämpa UVB-strålarna tar man bort den naturliga varningsignalen (röd och öm hud) och vistas därmed längre i solen än vad man annars skulle ha gjort.

12:11 em  
Anonymous Anonym said...

Tycker din blogg var mycket bättre innan får jag säga. Du har helt plötsligt börja sväva ut på alla andra områden, tråkigt!

2:41 em  
Blogger Sandra said...

Äntligen lite riktlinjer. På min sons dagis har flera barn redan brännt sig i solen ordentligt. Så jag frågade om de brukade smörja in barnen. Jag smörjer alltid in min son innan vi åker till dagis plus att han har en flaska på sin hylla. Men hon tyckte att om man smorde in barnet på morgonen så skulle det räcka för hela dagen! Sorgligt- tänk de barn som går ex 7-16 inte håller krämen så länge. En del rekomendationer är att man ska smörja in sig varannan timme, då tycker jag inte att det är för mycket begärt att personalen hjälper barnen iallafall 1-2 gånger på dagen att smörja sig med solskyddsfaktor.

8:04 em  
Anonymous Anonym said...

Skulle behöva lite tips om en produkt som säkert inte finns, men jag provar ändå... En lätt färgad lotion som gör att ansiktet inte blänker eller ser illrött ut när man solar och är varm, som skyddar mot UV-strålning MEN som samtidigt gör att man får sin snygga solbränna. Finns det tro?

8:17 em  
Blogger helena said...

asha: ja, det stämmer nog att det kan ge en falsk trygghet i en del fall. Man smörjer in sig och tror att allt är frid o fröjd.

anonym 1: ja, vad ska jag säga, tråkigt att du tycker bloggen har blivit tråkig. Men jag är rätt nöjd med den här utvecklingen.
Om du har konkreta tips på vad du vill läsa mer om så återkom gärna med dem :)

goddess: märklig attityd av dagispersonalen, det är väl ändå rätt känt att det är allra viktigast att man inte bränner sig som barn?

anonym 2: har tyvärr aldrig hört talas om något sådant.

9:50 em  

Skicka en kommentar

<< Home