måndag, juli 03, 2006

Är jag sponsrad?

Till mitt inlägg om Läsö-Saltcare kom det en kommentar med frågan om jag är sponsrad av företagen jag länkar till.

Får jag fråga om du som så många andra bloggare sponsras om folk via länkarna köper det du länkar till på internet? Har fattat att det är vad buzzadorskapet går ut på. Att "köpa" bloggares reklam för produkter genom att skicka dem varuprover de sedan skriver om. Intressant att läsa ditt svar. Kan vara en fingervisning om seriositeten.

Frågan uppstår då och då, helt naturligt eftersom nya läsare hittar hit, så här kommer ett inlägg om min tanke med bloggen och hur det ligger till med reklamen.
Först och främst så tar vi det här med Buzzador. Det är ett företag som ägnar sig åt marknadsföring via mun-till-mun metoden. Jag fick höra talas om detta och anmälde mig eftersom jag ville testa nya produkter. Att jag skriver om produkterna i bloggen är inget måste för att få hem provförpackningar, det är självvalt. Alla buzzadorer väljer också själva vilka kampanjer de vill delta i.

En mer intressant fråga (tycker jag) är om jag är sponsrad av de företag som jag frekvent länkar till. Det enkla svaret är nej, jag länkar och ger produkterna gratis reklam helt frivilligt och utan ersättning.
Det händer att jag får produkter hemskickade att testa. Jag har inget avtal med någon, utan kan skriva vad jag vill. Men gillar jag inte produkten jag har fått så har jag valt att inte skriva något alls om det istället för att skriva ner den. Att jag får hem produkter har inträffat kanske fem ggr sen jag startade LipGloss Bitch i maj 2005. Inte särskilt ofta alltså. Däremot så har jag lite rabatt när jag handlar hos några av de svenska webshopparna. Anledningen till detta är väl att min blogg leder trafik till dem.

Svenska modetidningar skriver relativt lite om smink (även om det blivit något bättre senaste året) och de tips de kommer med handlar allt som oftast om produkter från deras annonsörer. Jag startade LipGloss Bitch för att jag själv saknade någon som pratar om smink ur en helt vanlig användares perspektiv. Visst är jag en nördig sminkjunkie som har samlat på mig en del erfarenhet under åren, men jag är inte utbildad makeupartist och jag representerar inget märke.

Att jag tackar ja till en del av de "erbjudanden" jag får i egenskap av bloggare tycker inte jag gör mig mindre seriös. Jag har drivit den här bloggen i över ett år, utan någon ersättning och utan annonser som skulle kunna dra in lite slantar. Jag skriver för att det är kul, för att ämnet intresserar mig och för att jag gillar kommunikationen jag har med många av mina läsare.

Jag svarar gärna på kommentarer till inlägget om något är oklart eller om ni har följdfrågor.



13 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag svarar fastän inget är oklart och jag inte har följdfrågor:

Tack för svaret helt enkelt. Jag tycker iofs inte att det är fel att man "får betalt" för en blogg, Linda Skugge har t ex en betalblogg där man betalar in på postgiro för att få läsa. Det är ju ett jobb som alla andra man lägger ner tid och möda på, tack! Men jag ställde frågan för att det ibland kan verka som att vissa modebloggare är "köpa" när de hyllar vissa märken som t ex tydligt köpt annonsplats på bloggen. ÄR produkterna verkligen bra eller är det bara en annan form av marknadsföring där bloggaren "säljer sin själ"? Ja, du förstår nog hur jag menar, det var det jag syftade på när jag skrev om seriositet.

Hur som helst tycker jag att du gör ett jättebra jobb och jag tycker bloggen fyller det tomrum när det gäller smink som andra tidningar som du skriver har.

Tack för att du tog dig tid att svara , du verkar ärlig. Tack för en bra blogg också

7:30 em  
Anonymous Anonym said...

Din blogg är jätte bra!=) Du gör verkligen ett toppen jobb med den!!

7:57 em  
Blogger sparris said...

jag har iaf aldrig tvivlat på din seriositet. :)

8:43 em  
Blogger helena said...

Jag tycker frågan är legitim, jag svarar på den då o då i kommentarer och mail men det är nog första gången jag skriver ett inlägg så här.
Och jag förstår din tanke, det är definitivt risk för att man blir låst om man har annonsörer osv. Det är upp till var och en och jag ser inget fel i att ha annonser eller att man passar på att tjäna lite på arbetet man lägger ned, men det är nog inte tokigt att ta sig en funderare på vad man "går med på" ibland.
Jag tror alla med en någorlunda välbesökt blogg förr el senare får erbjudanden att ta ställning till.

10:25 em  
Anonymous Anonym said...

Sorgligt att folk alltid måste misstänkliggöra varandra! Din blogg är skoj att läsa och det räcker för mig! :)

8:58 fm  
Anonymous Anonym said...

Läser din blogg nästan varje dag, gillar det du gör. Ser inga som helst problem i att du buzzar etc. Synd att folk alltid ska hitta ngt att gnälla på... Keep up the good work! =)

9:29 fm  
Blogger helena said...

Det gör mig inget att jag blir ifrågasatt. Åtminstone inte när den som kommenterar (som i det här fallet) är intresserad av och kan förstå mitt svar.

1:04 em  
Anonymous Anonym said...

Jag blir lite nyfiken på var man kan anmäla sig att testa nya produkter och om det finns andra produkter som t.e.x. kosttillskott m.m.?

2:55 em  
Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

5:03 em  
Anonymous Anonym said...

Du skriver; "Det händer att jag får produkter hemskickade att testa. Jag har inget avtal med någon, utan kan skriva vad jag vill. Men gillar jag inte produkten jag har fått så har jag valt att inte skriva något alls om det istället för att skriva ner den." Detta tycker jag var mycket tråkigt. Jag har alltid gillat din blogg och räknat med att du skriver om de produkter du testar som du inte gillar, även de du får hemskickade från företag. Det är ju det som är kul med att diskutera smink, vad är bra och vad är mindre bra? kan man eliminera sin felköp? osv. Men du skriver alltså bara om produkterna som du får från företag om du tyckte dom var bra?

9:42 fm  
Blogger helena said...

maria: jag känner bara till buzzadro, www.buzzador.com

sofia: jag måste nånstans få bestämma mina gränser själv. Eftersom detta inte händer särskilt ofta (varken att produkter skickas till mig, eller att de som skickas är dåliga) så ser jag det faktiskt inte som ett problem. Det rör sig om ett specifikt fall där jag valt att inte skriva något alls om produkten.
Jag skriver ju inte precis om alla produkter jag nånsin testat, om jag köper ett lypsyl som jag inte gillar och slänger det utan att nämna det här, är det också tråkigt då?
Den dag jag känner att jag inte får göra som jag vill på den här bloggen så lägger jag såklart ned. Det är ju enbart för att det är roligt som jag skriver, jag tjänar inga pengar på det här.

1:22 em  
Anonymous Anonym said...

Jag finner din blogg väldigt intressant eftersom du bloggar om många olika märken och produkter i stället för att hänga upp dej på vissa hemsidor som i sin tur ger dej betalt. Det här med tradedoubler tycker jag är väldigt tråkigt då många bloggerskor under kategorin mode och smink enbart tipsar om asos, nelly och bokus eftersom de tjänar på om andra handlar via deras bloggannons. Självklart är det upp till var och en vad man vill blogga om och om man vill tjäna på sitt bloggande eller inte, men det känns lite väl krystat och inrutat när det enbart är plagg och produkter från enstaka siter det tipsas om hela tiden.

4:20 fm  
Blogger Alison said...

Bra skrivet.

8:47 fm  

Skicka en kommentar

<< Home